Vepřová líčka na pivě

aneb nejen vínem je Francouz živ

Francouzská gastronomie používá alkohol při vaření velmi často. Jelikož je Francie zemí vinic a výborného vína, víno je kuchařovou první volbou a také základní ingrediencí jeho kuchyně. Alkohol obecně zjemňuje maso, dodává pokrmům výraznější chuť a v neposlední řadě provoní Vaše jídlo i Vaši kuchyň nezaměnitelnou vůní.

Ve francouzské kuchyni si ale svoje místo našel i jiný alkohol než je víno jakým je například koňak, armaňak nebo pivo. Francie není zrovna vyhlášenou pivní velmocí, ale i zde se pivo vyrábí a používá se při vaření.

Proto jsem si pro Vás připravila jeden jednoduchý leč elegantní recept na Vepřová líčka na pivě.

Základní recept na 5-6 porcí :

1 kg vepřových líček
330 ml tmavého piva
2 cibule
200 g slaniny
1 polévková lžíce hladké mouky

1 polévková lžíce medu
30 g másla
150 ml vody
oregano
bobkový list
sůl
pepř

Postup :

1. Ve velkém hrnci rozehřejeme máslo, vložíme do něj vepřová líčka a na prudkém ohni je opečeme ze všech stran. Vyjmeme je z hrnce a odložíme stranou.

2. Do hrnce teď vložíme cibuli a slaninu nakrájené na kostičky. Zprudka je opečeme. Poté přídáme i líčka a vše promícháme.

3. Líčka, cibuli a slaninu posypeme moukou, přidáme med a zalijeme pivem a vodou. Osolím, opepříme, přidáme oregano a bobkový list.

4. Snížíme teplotu, přikryjeme hrnec pokličkou a zvolna vaříme 2 a půl až 3 hodiny. Občas promícháme.

5. Podáváme s vařeným nebo pečeným bramborem, bramborovou kaší, bramborovými noky nebo hranolkami.

Doufám, že si vaření líček užijete stejně jako já a že si na nich pochutnáte tak, jako moje maminka, která obvykle maso nejí. I ona totiž mohla jen stěží odolat doměkka uvařeným líčkům a  voňavé omáčce s úžasně lahodnou chutí.

Bon appétit !

2 názory na “Vepřová líčka na pivě”

  1. Katucho , parada , teprve dnes jsem našla tyhle stránky . Francie je úžasná a kdo ji zná jen ze zájezdu ví prd 😂. Nejradši mám právě ty male vesničky, městečka . Jsem tu vždy tak 6 měsíců v roce už 11 let a abych trochu vic věděla ,musela bych sem jezdit sto let 😉. Vy jste mladá a splnila jste si sen 👍. Já už jsem důchodec 😂 , francouzsky se nenaučím, k porozuměni mne pomáhá překladač a červené víno . Moc rada si tady budu o vás číst a držím palce 🍀🍀🍀🍀🍀🍷🍷🍷. Babeta

    1. Moc děkuju Babet za krásá slova a máte úplnou pravdu, na místech pro turisty tu pravou Francii neuvidíte. Ta je schovaná v západech slunce nad Atlantikem, mlhou mezi vinicemi nebo v tom pravém vesnickém bistru, kam zabloudíte čistě náhodou :-). Ani já nikdy neuvidím a nepoznám všechno, ale dokud mě nohy budou nosit a prsty budou pobíhat po klávesnici, budu sdílet všechno, co mě potká :-).

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru