Les Madeleines

. . . čili Madlenky

Kdo by neznal francouzské „Madlenky“ ? A kdo by je nemiloval … hlavně ty právě vytažené z trouby a sotva zchládlé.

„Madeleines“, čili „Madlenky“, spatřily světlo světa na zámku v Commercy, místně nazývaného také Zámek Slanislas, který se nachází v departmentu Meuse na severovýchodě Francie v kraji Grand-Est.

Poprvé se objevily na stole polského krále Stanislase, který na zámku v Commercy pobýval, a který, při příležitosti návštěvy známého francouzského spisovatele a myslitele Voltaira a Madame de Châtelet, chtěl pro své hosty originální a neotřelý dezert.

Pekařka krále Stanislase, jménem Madlenka, tak přišla s nápadem na sladké pochoutky ve tvaru mušle.

Král i jeho hosté byli nadšeni a král se proto rozhodl poslat pár dezertíků i svojí dceři Marii, manželce francouzského krále Ludvíka XV.. I ta jimi byla unešena a nechala je na počest oné pekařky pojmenovat „Madeleines“.

V dnešní dobe jsou Madeleines oblíbeným sladkým pečivem po celé Francii a jsou vyváženy do celého světa. Kromě tradiční mušličkové formy mohou mít i podlouhlý nebo kulatý tvar.

Madlenky můžete koupit v běžném obchodě i v České Republice nebo si je upéct sami a to jak nasladko tak i naslano. Do základního sladkého těsta můžete přidat například javorový sirup, med, kakao nebo čokoládu, kávu, karamel nebo je polít vaší oblíbenou polevou. Slaná forma madlenek v sobě může mít šunku, sýr, pesto, ořechy, krevety nebo různé koření.

Je jen na Vás, jak si svoje Madlenky zamilujete.

Recept

Ingredience pro základní sladké těsto :
150 g hladké mouky
150 g cukru krupice
125 g rozpuštěného másla
2 velká vejce
2 polévkové lžíce mléka
2 kávové lžičky prášku do pečiva

Poznámka :
množství na 28 madlenek (velikost cca 5 cm)

Postup

1. Do mísy rozklepneme vejce, přisypeme cukr a vyšleháme do bílé krémové pěny.

2. Do směsi vajec a cukru vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva.

3. Následně přidáme rozpuštěné máslo a mléko a vše řádně promícháme.        

4. Dle libosti můžeme vmíchat svoji oblíbenou příchuť.

5. Těsto necháme odpočinou v lednici asi 30 minut.

6. Studené těsto vkládáme za pomocí dvou lžic do formiček.

Pečeme v troubě vyhřáté na 220° asi 7 – 8 minut. Poté snížíme teplotu trouby na 180° a madlenky pečeme ještě dalších 10 minut dozlatova.

Madlenky hned po upečení vyjmeme z formiček a na mřížce necháme vychladnout.

P.S. : Aby nám madlenky pěkně vyskočily a dostaly svůj typický lodičkový tvar, těsto musí být opravdu pořádně studené. Nesnažte se to ošidit !

Moje madlenky

Já mám ze všeho nejraději madlenky plněné marmeládou, ne příliš sladkou, spíš takovou, co má pořádný ráz.

Je sice pravda, že nejen prsty mám potom celé ulepené, ale ta špetka trpkosti, kyselosti nebo kousek ovocíčka přidá madlenkám na chuti a originalitě a vy jistě nebudete litovat.

A jak na to ?

Ve chvíli, kdy budete vkládat těsto do formiček, dejte ho tam jenom trošičku, potom přidejte kapku marmelády a celé to přikryjte ještě jednou malou vrstvou těsta.

Bon appétit !

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru