Bûche de Noël

aneb bylo nebylo, bylo poleno

Co by byly francouzské Vánoce bez tradičního francouzského vánočního dezertu : Bûche de Noël čili Vánočního polena.

Dort Vánoční poleno je součástí vánočních tradic, nepostradatelnou sladkou tečkou vánočního menu a v neposlední řadě je i oslavou sounáležitosti, souznění a společně stráveného času, který Francouzi při stolování tak milují.

speech, people, eating-32267.jpg
christmas, christmas crib figures, nativity-4638869.jpg

Bûche de Noël je, viděno z perspektivy bohaté a dlouholeté tradice francouzské kuchyně, poměrně mladý dezert. Francouzi tento dort našli na své tabuli až v 19. století.

Jeho původ a jeho význam je ale mnohem starší, než celá křesťanská tradice, která se dnes k Vánocům pojí.

Původ vánočního polena je spojený se zimním slunovratem. Během nejdelší noci v roce pálili lidé v krbech veliká polena, která pomalu hořela a dlouho hřála. Nebyla to ale ledajaká polena, musela to  být polena posvátná. V den zimního slunovratu nejstarší a nejmladší syn, jakožto symbol rodiny a dědičnosti, přinesli do rodinného krbu poleno. Na poleno se vylila trocha vína, oleje  nebo soli jako obětní dar. Takové poleno se následně zapálilo a nechalo se hořet až do svátku tří králů. 12 dní, během kterých se oheň v krbu udržoval, znázorňovalo 12 měsíců v roce.

Ohořelé kousky dřeva se po uhašení uschovaly, aby se jejich pomocí zapálil nový oheň následující rok anebo se mohly v těžších obdobích života opět použít na ochranu před zlým osudem.

Druh a kvalita dřeva měly také svůj význam. Nejčastěji se používalo dřevo dubové nebo dřevo ovocných stromů (nejčastěji švestky, třešně nebo olivovníku), protože vydávalo hodně jisker. Čím vyšší pak byl strom, který na tento rituál posloužil, tím lepší se ohlašoval rok. Vysoký strom znamenal dobré sklizně, málo sucha nebo málo záplav.

tree, log, firewood-1678223.jpg

Dalším významem pálení těchto slunovratových polen byla ochrana. V tehdejších tuhých zimách měl dům zavřená okna i dveře na petlici, aby se uvnitř udrželo teplo. Komín byl tak jediným spojením s venkovním světem. Různá lidská společenství si také vyprávěla legendy o nadpřirozených bytostech a příšerách. Noc tedy naháněla strach a proto světlo a teplo vycházející z krbu dávalo lidem pocit bezpečí a zároveň svolávalo rodinné předky na ochranu toho daného obydlí.

Podobné oslavy zimního slunovratu probíhaly v různých formách po celé Evropě a jejich počátky můžeme vystopovat až do roku 2500 před naším letopočtem.

Recept jako poleno

Bûche de Noël se jako desert poprvé objevil kolem roku 1870 a o jeho původci se vedou spory. Co je ale jisté, je to, že Buche de Noel je oblíbeným vánočním dortem nejen ve Francii, ale také v Belgii, Švýcarsku, Québecu, Vietnamu nebo Libanonu.

Na těsto je potřeba :

3 vaječné žloutky
4 vaječné bílky
60 g hladké mouky
60 g krupicového cukru
1 lžička prášku do pečiva

Na krém je potřeba :

1 vaječný žloutek
120 g změklého másla
60 g moučkového cukru
75 g čokolády

poznámka : pro 10 osob, 35 minut přípravy, 10 minut pečení

Postup na přípravu těsta

  1. Oddělíme vaječné žloutky a bílky.
  2. Vyšleháme 3 žloutky s cukrem do hladké směsi.
  3. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  4. Vyšleháme 4 bílky do pevného sněhu a pomalu vmícháme do těsta.
  5. Těsto rozetřeme na pečící plech pokrytý pečícím papírem.
  6. Pečeme 10 minut v troubě vyhřáté na 200°C.
  7. Po upečení převrátíme plát těsta na vlhkou utěrku. Při rolování těsta spolu s utěrkou opatrně odlepujeme pečící papír. Těsto necháme srolované v utěrce do zchladnutí.

Postup na přípravu krému

  1. Máslo lehce vyšlecháme do tužší pěny.
  2. Rozehřejeme čokoládu (ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě se lžící vody) a necháme zchladit.
  3. Vyšleháme žloutek s moučkovým cukrem a přidáme čokoládu.
  4. Vyšlehaný žloutek s cukrem a čokoládou vmícháme do másla a vše ještě šlehačem řádně promícháme.

Dokončení rolády

  1. Plát těsta vybalíme z utěrky a rozložíme.
  2. Polovinu krému rozetřema na těsto a srolujeme.
  3. Zbytek krému rozetřeme na vnější část rolády.
  4. Špachtličkou nebo vidličkou můžeme udělat výstupky nebo rýhy, které budou připomínat kůru stromu.
  5. Necháme odležel v lednici alespoň 2 hodiny.

Rada Katuchy : doporučuji nachystat si Vánoční poleno večer před tím, než ho budeme chtít podávat, a nechat ho odležet 24 hodin. Krém bude mít dostatek času, aby ztuhl a těsto rolády se krásně zjemní krémem natřeným uvnitř.

Bon appétit !

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru