Croustade landaise

. . . čili křupavá kůrka, koláč nebo forma

Croustade [krustád], tourte [turt] nebo tourtière [turtijér] … toto všechno jsou výrazy pro jeden a ten samý koláč s jablky provoněnými tradičním francouzským likérem pocházejícím z oblasti Landes, Gers a Lot-et-Garonne na jihozápadě Francie : armaňakem.

Původ tohoto koláče spadá již do období Římské říše a latinsky se mu říkalo : « crustata ».

Jedná se o koláč ze sladkého máslového těsta skládajícího se z několika vrstev tenkých tak, že je přes ně doslova vidět.

I proto se tomuto těstu přezdívá : nevěstin závoj.

Francouzsky se pak jmenuje « la pâte feuilletée », čili listové těsto.

Croustade nebo Tourtière landaise je v jihozápadní Francii opravdová hvězda a dala vzniknout i několika tradičním slavnostem zejména v okolí města Agen a v údolí řek Lot a Garonne. Tam se mimojiné, za doprovodu folklorních souborů, které si říkají les Tourtiérayres, odehrávají i soutěže o nejlepší jablečný koláč.

A co vy, přidáte se ?

Recept

Ingredience :
1 plát listového těsta
5 středně velkých jablek*
25 g slaného másla
3 vrchovaté polévkové lžíce třtinového cukru
100 ml armaňaku**

Poznámka :
pro 4 – 6 osob
kruhová forma na koláč vyložená pěčícím papírem


* můžete použít i švestky
** armagnac – francouzský vinný destilát příbuzný koňaku vyráběný z bílých hroznů

Postup

1. V koláčové formě rozložíme listové těsto tak, aby jeho okraje přesahovaly formu. Vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme 15 minut.

2. Oloupeme si jablka a nakrájíme je na stejně velké plátky (měsíčky).

3. Ve velké pánvi rozehřejeme máslo, vložíme do ni jablka a pečlivě je v másle obalíme.

4. Jablka zasypeme cukrem, opatrně ale pořádně promícháme a necháme zkaramelizovat.

5. Zhnědlá jablka zalijeme armaňakem a zapálíme. Necháme flambovat, dokud se alkohol nevypaří.

6. Vyjmeme předpečené těsto z trouby, rovnoměrně do něj vložíme jablka a volné okraje ohneme směrem dovnitř.

Formu s připraveným koláčem vložíme zpět do trouby a pečeme při teplotě 180°C po dobu 30ti až 40ti minut.

Koláč podáváme ještě vlažný, buď samotný nebo doprovázený bílým jogurtem nebo kopečkem vanilkové zmrzliny.

Z Lande do Charente

Jelikož naše rodinka se usídlila v okresu Charente a všude kolem nás se pěstuje víno určené pro destilaci koňaku (cognac), ani Croustade landaise neunikla malým úpravám a namísto armaňaku se naše jablíčka flambují na koňaku.

Alkohol ovoci vyloženě prospívá, jablka krásně provoní a dodá koláči jemně štiplavou chuť. Proto na něj nezapomeňte a určitě do koláče nějaký alkohol přidejte, ať už je odkudkoli.

Bon appétit !

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru