Quatre-Quarts

. . . čili 4 čtvrtky

4 přísady, 4 stejné poměry a 40 minut čekání … toť celé tajemství mého oblíbeného francouzského dezertu, jehož název odpovídá přesně jeho složení – Quatre-Quarts, čili „čtyři čtvrtky“.

Ačkoli je Quatre-Quarts často spojovám s francouzskou Bretaní, jeho původ sahá do začátku 18. století a nachází se na severu Evropy.

První písemnou známku o něm však můžeme najít až v americké kuchařce s názvem „American Cookery“ vydané v roce 1796.

Všeobecnou pravdou ale zůstává, že Quatre-Quarts je jednoduše zapamatovatelný nicméně svojí chutí nezapomenutelný dezert, který si bezesporu najde své místo na talíři sebevětšího gurmána.

Je to pravda i tím spíš, že si každý podle svojí chuti může do těsta přidat to, na co má zrovna chuť : rum, ovoce, čokoládu, vanilku nebo ho i ozdobit polevou.

Recept

Ingredience :
170 g vajec (odpovídá asi 3 větším vejcím)
170 g cukru krupice
170 g rozpuštěného másla
170 g hladké mouky
1 sáček prášku do pečiva
trocha másla na vymazání formy
trocha polohrubé mouky na vysypání formy

Poznámka :
porce pro 6 osob
obdélníková forma na chléb o rozměrech 12cm x 28cm

Postup

1. Do misky si rozklepneme 3 vejce a přesně je zvážíme.

2. Podle váhy vajec si odvážíme stejný poměr mouky, cukru a másla.

3. V cukru uděláme důlek a přilijeme do něj vejce.

4. Cukr s vejci vyšleháme do světlé krémové pěny a vmícháme zchladlé rozpuštěné máslo.

5. Přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a řádně promícháme.

6. Formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Přelijeme do ní připravené těsto.

Pečeme v troubě vyhřáté na 190° asi 40 minut dozlatova.

Abychom si byli jistí, že je Quatre-Quarts dobře upečený i uvnitř, píchneme do něj párátkem. To po vytažení musí být čisté a suché. Pokud je na něm přilepený kousek těsta, musíme Quatre-Quarts nechat ještě chvíli dopéct.

Moje 4 čtvrtky

U nás doma jsme si Quatre-Quart nejvíce oblíbili, když je navoněný citronem nebo pomerančem.

Poté, co vmíchám máslo do vyšlehaných vajec s cukrem, nastrouhám do těsta citronovou nebo pomerančovou kůru a přidám také trochu citronové nebo pomerančové šťávy. Quatre-Quart má potom ještě jemnější chuť a při pečení krásně voní.

lemons, citrus, orange-7545503.jpg

Bon appétit !

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru